• image
  • image
  • image
  • image
  • image
  • image
  • image
  • image

Textiel Industrie Haaksbergen

Scholtenhagenweg 42, 7481 VP Haaksbergen
Voor vragen en reserveringen kunt u contact opnemen met 053-5742971

In het midden van de 16e eeuw kwam in heel Twente de textielhandel op. Eind 18e begin 19e eeuw onstonden de grote textielfabrieken, die jarenlang een stempel op de gemeenschap hebben gedrukt. In Haaksbergen was de textiefabriek "Jordaan" een begrip. Het begon met thuisweven en spinnen bij de boeren, met het bleken van het linnen en de handel daarin. Totdat in 1835 een handspinnerij en even later in 1862 een fabrieksweverij in Haaksbergen van start ging. In Haaksbergen was de fabriek van D. Jordaan & zonen jarenlang de grootste werkgever van het dorp, in hoogtijdagen werkte hier 80% van de beroepsbevolking. De textielsector stortte vanaf ongeveer 1970 in. 

Theeschenkerij Jordaan is een theeschenkerij die gebouwd is in een pand dat ooit door de heer Jordaan geschonken is aan medewekers van de textielfabriek. 

Toen in 2009 bleek dat de laatste houten woning die door de heer Jordaan was geschonken in Haaksbergen op  de schop zou gaan, heeft de Historische Kring Haaksbergen actie ondernomen. 

De 19e eeuw...van rust naar dynamiek.

Een periode van grote technologische vernieuwingen en de industriële revolutie. 
De uitvinding van de stoommachine gaf de aanzet geven tot het ontstaan van een heel andere maatschappij. De macht van de elite nam af en met de opkomst van het arbeidersproletariaat kwam het democratiseringsproces in een stroomversnelling. 
Ook de dominante positie van de Protestante kerk verdween en het herstel van de Bisschoppelijke Hiërachie in 1853 was een stap naar de gelijkheid. 
Het aangezicht van Nederland veranderde voorgoed. 
Dankzij de nieuwste technische ontwikkelingen ontwierpen ingenieurs en constructeurs talrijke industriële gebouwen en infra-structuren, waarbij nieuwe materialen gebruikt werden zoals; gietijzer, staal en gewapend beton.
Ook in de woning,- en kerkenbouw ontstonden nieuwe stijlen en technieken, waarbij oude bouwvormen in een nieuw jasje gestoken werden.

De geschiedenis van Haaksbergen is er in de kern een van een nederzetting, een agrarische gemeenschap langs de Buurserbeek. Een plek waar de Gelderse oorlogen, de 80-jarige oorlog, de Franse overheersing en de Tweede Wereldoorlog natuurlijk ook hun sporen hebben nagelaten. Waar vanaf de 15e eeuw de Buurserbeek economisch van groot belang werd. 
En in het industriële tijdperk domineerde lange tijd de textielindustrie. 
Eerst vanaf de jaren zestig in de vorige (twintigste) eeuw is Haaksbergen zich sterk gaan ontwikkelen en uitgegroeid tot het Haaksbergen van nu. 

Eind 18e eeuw, begin 19e eeuw ontstonden de grote textielfabrieken, die jarenlang een stempel op de gemeenschap hebben gedrukt. Het begon met thuisweven en spinnen bij de boeren, met het bleken van het linnen en met de handel daarin. Totdat in 1835 een handspinnerij en even later (1862) een fabrieksweverij in Haaksbergen van start ging. 

Hoofdkantoor Textielfabriek Jordaan Haaksbergen
Hoofdkantoor Textielfabriek Jordaan Haaksbergen

Dat was bij ons het begin van de textielindustrie. In Haaksbergen was de fabriek van D. Jordaan & Zonen een begrip en jarenlang de grootste werkgever van het dorp. In de hoogtijdagen werkte hier 80% van de beroepsbevolking. De Haaksbergse Harmonie en het park Scholtenhagen hebben we rechtstreeks aan de textieltijd te danken.

Luchtfoto Textielfabriek Jordaan
Luchtfoto Textielfabriek Jordaan

Als wij het thema op Haaksbergen gaan betrekken zien wij dat de textielgeschiedenis een grote invloed heeft gehad op de ontwikkeling van ons dorp. Het voomalig houten huis Fazantstraat 13 is als theeschenkerij annex museum herbouwd op erve Oostendorp, de tegenwoordige Recreatiehof 't Stien'nboer.
Dit karakteristieke industiële erfgoed symboliseert een stukje van het textielverleden van Haaksbergen en de plaats van de familie Jordaan daarin. 
Het erve Oostendorp behoorde bij de goederen van Heerlijkheid Blankenborgh, die oorspronkelijk eigendom waren van de Heeren van Ahaus. In 1850 was het erve eigendom van de familie Dievelaar en de transactie hiervan vond ergens plaats tussen 1830 en 1850. 
In 1970 brandde de boerderij af, waarna de familie Scholten deze herbouwde en er een Recreatiehof van maakte, met camping, zomerhuisjes, restaurant, speelgelegenheid en zwembad. In 1830 woonde de familie Wijlens er nog en de nazaten hebben altijd nog de bijnaam Oostendorp of Oostendarper. 
De familie Koppelman werd pas in de tweede helft van de 19e eeuw pachter

Weverij Textielfabriek Jordaan
Weverij Textielfabriek Jordaan

Confectiezaal Textielhandel Jordaan
Confectiezaal Textielhandel Jordaan

JMA Benelux komt terug in Haaksbergen, de JMA Benelux is een producent van keuken,- en badgoed, badjassen en strandlakens. JMA Benelux komt uit een rijk textielverleden o.a. het Jorzolino merk. 
De textielindustrie uit Neede ( ter Wheeme) is samengevoegd met de Jordaan en dit werd later de Elias - Jorzolino BV. 
In 2000 verdween deze uit Neede en verhuisde naar Almelo, waar een nieuw logistiek centrum was gebouwd. 
In 2010 heeft JMA besloten het pand uit Almelo te verlaten en terug te keren naar Haaksbergen. 
Zo zijn we weer terug op de geboortegrond waar de textielindustrie een rijk verleden heeft. 
Nog steeds voert JMA Benelux de bekende merken als Jorzolino en Elias.

Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden voor de nieuwsbrief kan hier: